fbpx

Στένωση Σπονδυλικού Σωλήνα

Home ΠαθήσειςΣτένωση Σπονδυλικού Σωλήνα

Στένωση Σπονδυλικού Σωλήνα

spinal stenosis

Τι είναι η Στένωση Σπονδυλικού Σωλήνα;


Η σπονδυλική στένωση αναφέρεται στην στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, τον σωλήνα μέσα από τον οποίο περνάει ο μηνιγγικός σάκος που περιέχει τα νεύρα και τα διανέμει στην περιφέρει του σώματος.
Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα έχει ως αποτέλεσμα, να ασκείται πίεση στα νεύρα που περνάνε από την περιοχή ή ακομά όταν πρόκειται για αυχενική μοιρα σπονδυλικής στήλης καθώς και στην θωρακική μοίρα αυτής , πιέζεται ο νωτιαίος μυελός με αποτέλεσμα την μυελοπάθεια.
Η σπονδυλική στένωση εμφανίζεται συχνά σε ηλικίες άνω των 50 ετών και μπορεί προσβάλλει κυρίως την οσφυική μοίρα και λιγότερο συχνά την αυχενική ή την θωρακική μοίρα. Η σπονδυλική στένωση διακρίνεται σε κεντρική, κεντροπλάγια και πλάγια (τρηματική).

Τι την προκαλεί;


Η σπονδυλική στένωση θεωρείται κατά κύριο λόγο εκφυλιστική νόσος δηλαδή προκαλείται από την φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων αφυδατώνονται και χάνουν το ύψος τους, μειώνοντας τον χώρο γύρω τους και σε συνδυασμό με τα οπίσθια στοιχεία όπως οι οπίσθιες αρθρώσεις (Facet), οι οποίες παραμορφώνονται στα πλαίσια εκφύλισης δημιουργώντας οστεόφυτα ή και κύστης τα οποία και αυτά συμβάλουν στον περιορισμό του νωτιαίου σωλήνα.

Άλλα αίτια είναι η υπερτροφία των συνδέσμων, οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης ή κάποιο κάταγμα από τραυματισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;


  • H στένωση στην οσφυϊκή μοίρα, ένα από τα αρχικά συμπτώματα είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά το βάδισμα ή την ορθοστασία.
  • Ο πόνος αυτός υποχωρεί σε καθιστή θέση ή σε κάμψη του κορμού και αυτό είναι λογικό μιας και σε αυτές τις θέσεις δημιουργείται περισσότερος χώρος στον σπονδυλικό σωλήνα και περιορίζεται η πίεση στις νευρικές ρίζες ή τον νωτιαίο μυελό.
  • Άλλα συμπτώματα είναι το μούδιασμα ή/και μυϊκή αδυναμία στα άνω ή/και κάτω άκρα, η δυσκολία στην βάδιση και αναλόγως την σοβαρότητα της στένωσης εμφανίζονται διαταραχές στην κένωση ή την ούρηση.
  • Στην περίπτωση της αυχενικής στένωσης τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αυχεναλγία, πόνο στα άνω άκρα και αν είναι παραμελειμένη και έχει δημιουργήσει μυελοπάθεια τότε τα συμπτώματα είναι σπαστικότητα, δυσκαμψία, αστάθεια κατά την βάδιση και αδυναμία συγχρονισμού/ ελέγχου των κινήσεων.

Πως γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση προκύπτει μετά από την προσεκτική λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εκτίμηση των συμπτωμάτων από τον θεράποντα ιατρό. Στην διάγνωση σημαντικό κομμάτι αποτελούν οι απεικονιστικές μέθοδοι όπως η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική μυελογραφία και σε περίπτωση μυικής αδυναμίας η ηλεκτρομυογραφική εξέταση.

Ποια είναι η Θεραπεία;


Στα πρώτα στάδια όπου το πρόβλημα είναι ο πόνος ή και η διαλλείπουσα χωλότητα δηλαδή το να πρέπει να σταματήσει ο ασθενής όταν περπατάει ,κάποιες φορές έτσι ώστε να ηρεμήσει ο πόνος για να ξανασυνεχίσει, αρχίζει με σηντηριτική αγωγή δλδ φυσικοθεραπεία, σε συνδοιασμό με  φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση μη βελτίωσης με την συντριτική θεραπεία, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση αναλόγως την εικόνα του απεικονιστικού ελέγχου σε συνδοιασμό με την κλινική εξέταση, διαφέρει. Στην κλινική μας όλα τα χειρουργεία γίνονται με ενδοσκοπικές και άλλου είδους ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Σε κάθε είδους πάθηση ο σκοπός μας είναι να επανέρχεται ο ασθενής στην καθημερινότητά του , χωρίς τα προεγχειρητικά συμπτώματα δηλαδή τις ενοχλήσεις που είχε πριν το χειρουργείο, άμεσα καθώς και να είναι περιπετητικός άμεσα μετά το χειρουργείο έτσι ώστε αν δύναται να μπόρεί να εξέλθει την ίδια ημέρα.