fbpx

Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

Home ΠαθήσειςΣύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;


Ο κάθε σπόνδυλος ενώνεται με τον επόμενο με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων. Η κάθε άρθρωση περικλείεται από χόνδρινο ιστό, ο οποίος τις προστατεύει από την τριβή.

Λόγω της συνεχής τους κίνησης, οι αρθρώσεις φθείρονται και ο χόνδρος που τις περικλείει λεπταίνει σημαντικά και εκφυλίζεται με αποτέλεσμα την απευθείας τριβή μεταξύ των οστικών επιφανειών των αρθρώσεων. Έτσι, αναπτύσσεται φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή, τα νεύρα που περνάνε από εκεί ερεθίζονται και προκαλείται πόνος. Ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, το σύνδρομο διακρίνεται σε σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας και σε σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων της οσφυϊκής χώρας, το οποίο τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Ζυγοαποφυσιακών Αρθρώσεων;


Tα αίτια της εκφύλισης των αρθρώσεων μπορεί να είναι διάφορα αλλά κυρίως οφείλονται στην φθορά των αρθρώσεων με το πέρας του χρόνου για αυτό το λόγο συναντάται πιο συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών. Μερικοί ακόμα παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία
  • Λάθος άρση βαρών
  • Κληρονομικότητα
  • Κακή στάση σώματος
  • Καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης λόγω λανθασμένων καθημερινών συνηθειών
  • Τραυματισμός
  • Σπονδυλολίσθηση

Τρόποι Εκδήλωσης


Μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι συμπτωματικοί ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • ο πόνος στην πάσχουσα περιοχή
  • το μούδιασμα
  • η δυσκαμψία, η οποία παρατηρείται εντονότερα κατά τις πρωινές ώρες
  • η περιορισμένη κινητικότητα

Εάν το σύνδρομο εντοπίζεται στην αυχενική χώρα ο πόνος μπορεί να αντανακλάται στους ώμους και στα χέρια ενώ στην οσφυϊκή χώρα ο πόνος επεκτείνεται από τη μέση έως το πίσω και πλαϊνό μέρος των μηρών αλλά σπάνια προχωράει κάτω από το γόνατο. Γενικά τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής ξαπλώνει ενώ γίνονται πιο έντονα κατά την έγερση ή σε καθιστή θέση.

Διαγνωστικές Μέθοδοι


Πολλές φορές η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη καθώς μπορεί να μιμείται ή να συνυπάρχει μαζί με άλλες εκφυλιστικές νόσους της σπονδυλικής στήλης όπως είναι η δισκοκήλη. Παρόλα αυτά μετά από κλινική εξέταση από τον γιατρό και με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων όπως είναι η μαγνητική και αξονική τομογραφία είναι δυνατόν να καθοριστεί εάν όντως τα συμπτώματα του ασθενούς οφείλονται στην νόσο.

Αντιμετώπιση


Τα συμπτώματα πολλές φορές επηρεάζουν έντονα την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Όπως σε πολλές νόσους της σπονδυλικής στήλης, ένας έμπειρος και εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως, η αντιμετώπιση ξεκινάει συντηρητικά με τη φυσικοθεραπεία, τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή κηδεμόνων στήριξης. Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν ανακουφίσουν τον ασθενή, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως η τοπική έγχυση φαρμάκων στην πάσχουσα περιοχή με την ακτινοσκοπική βοήθεια ή ενδοσκοπική ριζοτομή (του αισθητηρίου κλάδου της άρθρωσης) στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.