Οσφυϊκή Δισκοκήλη ( Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου ): Συμπτώματα, Διάγνωση & Αντιμετώπιση
Τι είναι η Οσφυϊκή Δισκοκήλη ( Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου ) ;
Πρόκειται για μία αρκετά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία ασκείται πίεση σε ένα ή περισσότερα νεύρα από ένα κομμάτι φθαρμένου δίσκου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία (δηλ. πόνο στην οσφυϊκή χώρα) και ισχιαλγία (δηλ. πόνο στα κάτω άκρα).
Τι προκαλεί Δισκοκήλη ( Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου );
Με την πάροδο των χρόνων ο δίσκος χάνει την ελαστικότητά του και αφυδατώνεται με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η δομή του και να δημιουργούνται ρίξεις εξωτερικά του δίσκου. Αυτό προκαλεί την εξώθηση του πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου και την άσκηση πίεσης στα νεύρα τα οποία διέρχονται από τη περιοχή εκείνη. Έτσι λοιπόν, η ηλικία, η κληρονομικότητα, η αύξηση του σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης, η λάθος στάση σώματος και η χρόνια καταπόνηση της μέσης μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση δισκοκήλης. Συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών και πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν τα συμπτώματα μετά την άρση βάρους ή μετά από μία απότομη κίνηση.
Τρόποι Εκδήλωσης & Συμπτώματα της Δισκοκήλης ( Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου )
Το πρώτο σημάδι της δισκοκήλης είναι συνήθως ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει αρχικά αλλά επανέρχεται μετά από λίγο καιρό. Στη συνέχεια ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι (ισχιαλγία) από τους γλουτούς έως και τα δάχτυλα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι:
- Μούδιασμα στο ισχίο ή στο γόνατο
- Οξύς πόνος στο ισχίο ή στο γόνατο
- Αδυναμία στην κίνηση του ποδιού από τους γλουτούς έως και τα δάχτυλα
- Πόνος και μούδιασμα στη μέση
- Ακράτεια ούρων
- Σεξουαλική δυσλειτουργία
Διαγνωστικές μέθοδοι της Δισκοκήλης
Η διάγνωση ξεκινάει πάντα με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και τη νευρολογική εξέταση και εν συνεχεία με μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση
Η δισκοκήλη πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά χωρίς χειρουργείο με την ανάπαυση στο κρεββάτι για μερικές μέρες, τη χρήση κάποιου κηδεμόνα, τη φυσικοθεραπεία ή και με ενέσεις για την μέση. Σε περίπτωση που ο ιατρός κρίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους παραπάνω τρόπους, τότε ακολουθείται ενδοσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.